Cairnhill Farm se nachází ve Skotsku, Ayrshire, na pobřeží Firth of Clyde, v krásném údolí Girvan. Vedle farmy provozuje řeznictví a masokombinát We Hae Meat. Energii pro oba podniky vyrábějící dvě vnitřní jednotky s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny Volter 40.
Čtyři generace farmaření v Cairnhillu
Tyto dva podniky provozuje a vlastní Alex Paton a jeho manželka Carlyn. Alex je čtvrtou generací Patonů v Cairnhillu. Stejně jako předchozí tři generace před ním, Alex v průběhu let rozšířil farmu. Jde po stopách a vedení svého otce a dědečka; hlavní věcí ve vašem farmářském životě je předat svou farmu v lepším stavu, než jste ji dostali. A pokud to dokážete, dosáhli jste ve svém zemědělském životě něčeho.
Před deseti lety Alex koupil místní řeznictví s myšlenkou vybudovat značku vlastního hovězího masa. Po roce poptávka po jeho hovězím masu vzrostla z místních obchodů na celostátní. Aby uspokojili poptávku, budoucí zařízení na zpracování masa. Maso We Hae dnes dodává uzeniny, steaky, hovězí maso a koláče prostřednictvím největších obchodů s potravinami po celé Velké Británii.
Výrazná úspora nákladů na energii, návratnost investice za méně než tři roky
S růstem těchto dvou podniků v posledním desetiletí do současné velikosti rostla i poptávka po energii. Velikost továrny se v roce 2016 ztrojnásobila a spotřeba energie poté byla 4000 kWh za den. To by znamenalo náklady na energii přibližně 12 000 liber měsíčně. Byl potřeba alternativní způsob výroby energie a Alex začal hledat možnosti výroby vlastní energie.
Po seznámení se s různými systémy kombinované výroby a elektřiny (CHP) bylo rozhodnuto investovat do vnitřních elektráren Volter 40. Tyto kogenerační jednotky mají místní podporu a zálohu, která zajišťuje provoz kogeneračních jednotek 365 dní v roce, sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. To je nezbytný předpoklad pro farmu a podnik této velikosti. Po instalaci kogeneračních jednotek byly energetické náklady podniků 800 – 900 liber měsíčně místo 12 000. Návratnost investice je méně než tři roky.
Snížení uhlíkové stopy o 89 %
Palivo pro kogenerační jednotky pochází z vlastního obnovitelného dřeva. Po instalaci Volter 40 Indoors se uhlíková stopa Cairnhill Farm a We Hae Meat snížila o 89 %. Kromě toho, že je to dobré pro životní prostředí, poskytuje Alex jedinečný marketingový nástroj, díky kterému je investice ještě výnosnější. Úspory jsou fenomenální, ai když jsou především Alex a Carlyn zemědělci a majitelé podniků, cítí, že věnovat pozornost uhlíkové stopě je správné.
Tradiční znalosti spojené s místním moderním zemědělstvím
Jako majitel rodinné firmy se Patonovi snaží zajistit, aby se jejich pohled na život odrážel v produktech a službách, které nabízejí.
Dobytek je chován a porážen na farmě a maso je zpracováváno a baleno v jejich vlastní továrně a dodáváno distributorům. Mladý dobytek je nakupován z bezprostřední blízkosti, podporuje místní hospodářství a také udržuje přiměřené náklady.
Alex a Carlyn chápou, že způsob, jakým se zachází se zvířaty, ovlivňuje kvalitu masa. Aby zajistil blaho jejich dobytka, Alex je krmí tím nejlepším, pečlivě připraveným, vlastnoručně vyrobeným jídlem. Tráva, obilí, fazole a brambory do krmné směsi jsou na farmě pěstovány tím nejčistším a nejpřirozenějším způsobem a návratem k tradičním způsobům hospodaření. Pro Alexe to znamená dobré střídání plodin, pěstování plodin, které klima umožňuje přirozeně růst, orbu a provádění nezbytných věcí na konci sezóny bez použití škodlivých hnojiv a insekticidů.
„Pokud se vrátíte o generace zpět, neměli insekticidy, tak jak hospodařili? Venkov je hodně selský rozum, využívá moderní technologie k tradičnímu způsobu života.“
Alex Paton, Cairnhill Farm
Ocenění výrobci masa
Alex a Carlyn Patonovi se skutečně starají o životní prostředí, dobytek, komunitu a její lidi. O jejich odhodlání vyprávějí četné certifikáty a ocenění. Několikrát byli oceněni za vytrvalou práci se svými produkty, za vedení rodinné firmy a za podporu jejich komunikace